Ставка Гітлера. Мальовнича Україна

Ставка Адольфа Гітлера Wehrwolf поблизу Вінниці викликає суперечки серед істориків та ентузіастів. Легенда про величезний підземний бункер, побудований для фюрера, досі ні підтверджена, ні спростована. Дослідження, які проводили в радянські часи, вивезені до Москви та засекречені, а на сучасні – бракує коштів.

Військово-польову ставку для Гітлера, який хотів бути ближчим до військ, почали споруджувати у 1941 році. Будівництво тривало протягом зими. До робіт залучали як військовополонених та місцевих жителів, так і спеціалізовані військові будівельні батальйони та профільні німецькі компанії.

До квітня 1942 року таємний об’єкт майже цілком завершили. Він отримав назву Wehrwolf, що перекладається як «озброєний вовк». Сумарно фюрер провів там чотири місяці.

У Wehrwolf не було генералів чи високопосадовців. На території розташовувався апарат Гітлера, персонал для обслуговування, а також безпрецедентні засоби захисту та лінії оборони.

Із п’ятикілометрової зони навколо виселили людей, по периметру встановили численні вогневі точки, за небом слідкували зенітні комплекси, а на аеродромі поруч чергували винищувачі.

Лідера Третього Рейху охороняли бійці елітної дивізії «Großdeutschland», які мали на озброєнні танки.

Перед наступом радянських військ Адольф Гітлер наказав знищити ставку. На початку березня 1944 року всі споруди «Вервольфу» були підірвані та спалені. Німці мали вдосталь часу, бо наступ не лише зупинили перед Вінницею, але й на певний час відкинули назад.

Вже після звільнення міста територію обстежили бійці НКДБ. Начальник оперативної спецгрупи Гліб Рогатнев підготував доповідь «Про результати оперативного обстеження колишньої ставки Гітлера біля м. Вінниці». У ній може бути чимало відповідей, але документ засекретили у російських архівах колишнього КДБ.

Запись опубликована в рубрике Мальовнича Україна. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>