Замок Дракули

МУЗЕЇ ЛІТЕРАТУРНИХ ГЕРОЇВ
Частина 2
Замок Бран в Трансильванії

Роман Брема Стокера — не перший літературний твір, присвячений Дракулі. Рукописні розповіді про злочини “великого нелюда”, засновані на угорських памфлетах, стали популярні відразу після його смерті. У тому ж XV столітті про Дракулу були написані поема і повість. Але світову славу завоював саме образ, створений Бремом Стокером. У 1897 році Стокер випустив роман “Дракула”, в якому він зробив Влада вампіром, здатним перетворюватися на вовка і кажана, надав йому графський титул і поселив у Трансильванії. Як ми знаємо, реальний Дракула правив зовсім іншим румунським князівством — Валахією, та переховувалися там. .Він навіть здійснював військові походи на Трансильванію, знищуючи змовників, які претендували на його трон. Можливо, автора привернула поетичність назви цього краю — “Земля за лісом” (як перекладається “Трансильванія”), що створює уявлення про таємниче місце, де може водитися будь-яка нечисть.

Дракула-найпопулярніший літературний герой, який знайшов втілення на екрані. Він обійшов навіть Шерлока Голмса, який займає друге місце. Число фільмів про графа-вампіра, за підрахунками фахівців, наближається до 300. При цьому фільмів про реального Влада ІІІ знято менше 10.
Актори, що створили яскравий образ Дракули: Макс Шрек, Бела Лугоші, Ґері Олдман

Разом з образом “великого вампіра” склався і образ Трансильванії як своєрідної вампірської столиці. Така слава зробила Трансильванію найпопулярнішим туристичним напрямком в Румунії. Тисячі туристів з усіх куточків світу щорічно приїжджають в цей край, щоб долучитися до вампірської романтики. Не дивно, що “Замок Дракули” розташований саме тут. Це замок Бран — середньовічна фортеця, яка прекрасно збереглася з XIV століття до наших часів.
Внутрішній двір замку. Колодязь — абсолютно необхідна річ, щоб витримати облогу.

Щоправда, Дракула ніколи тут не жив. Його справжня резиденція — замок Поенарі, який майже зруйнований. Та й підніматися 1480 сходинками, вирубаними у скелі, туристам було б стомливо. Бран, за переказами, служив румунському воєводі місцем ночівлі під час його походів. Ймовірно, хоча і не доведено, що після захоплення угорським королем, Влад ІІІ провів у стінах замку два місяці. Крім того, у першому виданні “Дракули” було надруковано гравюру, на якій зображено замок Бран. Цього вистачило, щоб перетворити його на туристичну пам’ятку, відому у всьому світі, як “Замок Дракули”. Наразі він належить нащадку румунських королів Домініку Габсбургу. Основний наголос у експозиції робиться не на вампірську тематику, а на історичну достовірність. Численні сходи та коридори замку, інтер’єри кімнат, меблі, зброя, лицарські обладунки, гардероб румунських князів — все це занурює відвідувача в атмосферу карпатського середньовіччя. За додаткову плату можна подивитися на знаряддя тортур, які також зібрані тут.
Кімната у замку
Колекція зброї
Шанувальники вампірської тематики можуть відвідати замок на Хеллоуїн, один раз на рік, коли він відчинений у нічний час. Єдиний спосіб потрапити на свято — взяти участь у турі, який включає відвідування місць, пов’язаних з Дракулою. Традиційна хеллоуїнська програма включає екскурсію по замку, вечерю в компанії знаменитого вампіра, святкову вечірку. Щоб до кінця зберегти атмосферу вампірського замку, гостям доводиться виконувати кілька вимог: не приносити часник і не одягати жодних срібних предметів. Багато учасників хеллоуїнської вечірки заздалегідь готують костюми, щоб з’явитися в образі відьом, вампірів, привидів та інших страшних істот. Для туристів навіть влаштовують конкурс костюмів.
Зараз з оформлення замку зникли труни, скелети та інші символи смерті. Хеллоуїнський інтер’єр тепер прикрашають гарбузами, воронами, кажанами, чорними фіранками і свічками. Ну, і звичайно, почесне місце займає роман Брема Стокера.

Запись опубликована в рубрике МетодКомпот. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>