Максим Гончаренко

Максим Гончаренко — переможець ІХ всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проєктiв “Майбутнє України” та срібний призер конкурсу «POLYTECO Україна 2018-2019», що є національним етапом міжнародного конкурсу «Intel-ISEF», фінал якого щороку проходить у США.

Будучи одинадцятикласником Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу гімназії-інтернату – школи мистецтв (м. Олександрія), Максим виготовив підставку для горнятка кави, чаю, соку чи будь-яких інших гарячих або холодних напоїв, яка працює як зарядний прилад. Юнак назвав свій винахід “енергошайбою”, адже його конструкція дійсно має вигляд шайби невеликого діаметру. Корпус “шайби” виготовлений з металу і використовується з двох боків, що позначені різними кольорами. Гаряче слід розміщувати на червоному боці підставки, холодне – на синьому. Відтак з’являється можливість підключити мобільний телефон або музичний плеєр на зарядку.

У своїй розробці хлопець використав фізичне явище, відомоме як “Ефект Пельтьє”. Якщо поставити зверху на шайбу склянку чи кухоль з гарячою рідиною, то завдяки різниці температур між двома пластинами, спеціальні елементи почнуть виробляти електричний струм. Особливість пристрою в тому, що він зовсім не потребує споживання електроенергії ззовні, а виробляє власну електрику від нагріву. Якщо ж підключити до нього через USB-порт мобільний телефон, він буде заряджатися, поки ви п’єте гарячий чай чи каву, поставивши чашку на шайбу. Для повного заряду “енергошайби” досить п’яти-шести чашок гарячого чаю, а заряджати можна будь-що, оснащене стандартним USB-портом.

За словами юного винахідника, шлях від виникнення ідеї до її практичної реалізації був дуже короткий. Під керівництвом викладача фізики і керівника секції Олександрійської філії Малої академії наук “Науково-технічна творчість і винахідництво” О. Мірошниченка, лише за два тижні Максим розробив свій проєкт, і завдяки батькам, які дали грошей на придбання необхідних деталей, за один день зібрав свою “енергошайбу”. Виготовлення виробу обійшлося винахіднику в 600 гривень, і зараз він працює над отриманням патенту.

Нині Максим Гончаренко вивчає електроніку в Національному технічному університеті України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”.

 

Запись опубликована в рубрике Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>