Софія Петришин

Софія Петришин — переможниця всеукраїнського конкурсу “Intel Techno Ukraine”, бронзова призерка Міжнародного конкурсу наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018 та золота призерка Глобального конкурсу інновацій AIGC 2019 (Advanced Innovation Global Competition 2019) у Сінгапурі.
Юна львів’янка, випускниця школи-ліцею “Оріяна” розробила прилад, який перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля для незрячих. Зі своїм виробом винахідниця вже відвідала Чилі, Південну Корею, Польщу та Туреччину.
За словами дівчини, вона замислилась над цим проєктом, коли побачила, що в людей, які мають вади зору, є багато проблем із поширенням та отриманням інформації. Так, попри те, що в Україні друкують книжки шрифтом Брайля й на це витрачають великі гроші і багато паперу, більшість літературних новинок людям із вадами зору недоступні. Пристрій, який розробила Софія, допомагає вирішити цю проблему.
Для функціонування приладу потрібно приєднати його через USB до комп’ютера або звичайної розетки, щоб він зчитав текст із SD-карти, яка була вставлена у нього. Файл же на SD-картку скидає сам незрячий за допомогою лише трьох жовтих кнопок, які дозволяють вибирати файл, зупиняти, гортати назад і вперед. Далі система перекладає потрібний файл шрифтом Брайля і передає команду в коробку з шістьма зубцями, які роблять шрифт відчутним на дотик, піднімаючись догори у потрібному алгоритмі. Це дозволяє незрячій людині читати текст, тримаючи руку на пристрої.
За словами Софії, у світі є аналоги таких приладів, але вони коштують до 5 тисяч доларів. Дівчина ж хоче, щоб її пристрій коштував від 100 до 200 доларів та був доступним для багатьох незрячих людей, а у майбутньому мав ще більше функцій, наприклад, використовувався у банкоматах. Тому вона не тільки спростила і здешевила аналоги, а й додала пристрою нові функції: платформу для вивчення шрифту Брайля.

Зараз Софія Петришин — студентка Українського католицького університету. Працелюбна та працездатна дівчина, попри активне академічне життя, є також учасницею Малої академії наук України у секції інформатики та знаходить час для занять танцями у студії “Madlena”.

Запись опубликована в рубрике Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>