Музей “Лісової пісні”

МУЗЕЇ ЛІТЕРАТУРНИХ ГЕРОЇВ
Музей “Лісової пісні” був відкритий у 2004 році. Це єдиний музей в Україні, присвячений одному літературному твору. Він знаходиться в урочищі Нечимне біля села Скулин за 17 км від села Колодяжне, та є сектором Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.
Музей “Лісової пісні”

Саме в цій місцевості розгортаються всі події драми-феєрії. Історія знайомства родини Косачів із Нечимним сягає літа 1884 року, коли Олена Пчілка з сином Михайлом, дочками Лесею і Ольгою гостювали в урочищі на березі озера у дядька Лева, куди він вибирався на літо пасти худобу. Природа волинського краю та місцеві легенди заволоділи поетичною уявою дівчинки: “… в Колодяжному в місячну ніч бігала самотою в ліс (ви того ніхто не знали) і там ждала, щоб мені привиділась мавка. І над Нечимним вона мені мріла, як ми там ночували – пам’ятаєш? – у дядька Лева скулинського… Зачарував мене сей образ на весь вік”.

Зараз Нечи́мне – ландшафтний заказник загальнодержавного значення, утворений  1980 року. Це унікальний природний комплекс, що складається з озера, дубових насаджень, серед яких збереглися 300-річні дерева, болотяних та чагарникових угідь, де зростають рідкісні рослини, занесені до Червоної книги.
Лісівники позначили місце, де колись стояла хижка дядька Лева, обгородили копанку, що утворилася зі старої криниці. Шанувальники Лесі Українки спорудили музейний будиночок, який, на жаль, згорів під час лісової пожежі. Загинула велика експозиція, що включала автографи поетеси, стародруки, етнографічні матеріали. Стежки, що вели до будиночку, поросли кущами і “Лесин куточок Полісся” надовго став недоступним для туристів.
Лише у 2004 році місцева влада вирішили прокласти дорогу до заповідного місця. Тоді ж з’явився і Музей “Лісової пісні”. У новому будинку відкрита експозиція, над якою працював колектив Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки. У Музеї “Лісової пісні” зберігаються книги, документи, листи, фотографії, які розповідають про цей чарівний край, історію написання твору. В невеликій кімнаті відтворено українську хату кінця ХІХ – початку ХХ століття. Окрема зала відведена для копій робіт художниці зі Львова Софії Караффи-Корбут, котрі ілюструють сюжет “Лісової пісні”.Софія Караффа-Корбут. З ілюстрацій до “Лісової пісні”

Стежка, що веде до лісового озера, заселена дерев’яними скульптурами, зробленими руками учнів Ковельського ПТУ №5. Це персонажі “Лісової пісні”: Мавка, Лукаш, дядько Лев, Потерчата, Лісовик, Водяна Русалка, Водяник.
Мавка

Щороку, починаючи з 2001-го, в перші суботу й неділю серпня проходить Міжнародний поетично-мистецький фестиваль «Лісова пісня». Традиційно на захід запрошують митців із тих країн, де бувала Леся Українка у різні періоди свого життя. Зі сцени лісового амфітеатру звучать поетичні рядки та пісні, а поруч працюють книжкові ярмарки, продаються вироби народних майстрів.

Запись опубликована в рубрике МетодКомпот. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>