Музей Д’Артаньяна. Частина 2

МУЗЕЇ ЛІТЕРАТУРНИХ ГЕРОЇВ
Справжні книголюби знають, що джерелом натхнення для Дюма стали «Мемуари пана Д’Артаньяна, капітан-лейтенанта першої роти королівських мушкетерів». А найвідданішим шанувальникам знаменитої мушкетерської трилогії відомо навіть те, що реальний Д’Артаньян ніяких мемуарів не писав.

Портрет Д’Артаньяна з фальшивих «мемуарів», написаних через 27 років після його смерті. Хоча справжність портрета не доведена, ним часто ілюструють статті, що розповідають про Д`Артаньяна як історичну особу.

Насправді тритомні «Мемуари Д’Артаньяна» написав Гатьєн де Куртіль де Сандра. Цей бідний дворянин складав підроблені спогади знаменитостей з масою скандальних одкровень. «Скандали, інтриги, розслідування» тієї епохи приносили автору певний дохід, але, зрештою, за свою діяльність він потрапив у Бастилію. Тюрма послужила Куртілю джерелом натхнення для його нової книги «Історія Бастилії», в якій містилося безліч небилиць про жахи цієї старовинної темниці.
Що стосується «мемуарів Д’Артаньяна», то сучасні дослідники з’ясували, що автор не вигадав майже нічого. Він просто приписав своєму героєві справи безлічі головорізів і шпигунів, що діяли у Франції того часу. А в персонажа, що підкорив серця читачів усього світу, д`Артаньян перетворився саме під пером Олександра Дюма.

З відважного, але безпринципного авантюриста і серцеїда, яким поставав «автор» фальшивих мемуарів, Дюма створив героя, вірного дружбі та здатного на подвиги заради кохання. Саме такому літературному персонажу було під силу затьмарити в свідомості нащадків свій прототип, який теж був вельми непересічною особистістю.
У 1998 р. в містечку Люпіак в Гасконі відкрився музей знаменитого гасконця. Він входить в десятку кращих музеїв літературних героїв світу, складену журналом «Форбс».

Про деякі музеї з цього списку, присвячені Шерлоку Холмсу, Дон Кіхоту, барону Мюнхаузену, Маленькому Принцу, ми розповідали на сторінках нашого блогу. Про інших плануємо розповісти в майбутньому.

Місце для музею було обране не випадково. Адже недалеко від Люпіака знаходиться замок Кастельмор, де чотириста років тому і народився прототип знаменитого літературного героя. Сам замок — приватне володіння, а приміщення музею перебуває в каплиці XIV століття. У музеї встановлені воскові фігури: Д`Артаньян у повному обладунку та дворяни того часу.

Уважні читачі відразу впізнають сцену з роману та дійових осіб
Серед експонатів також рідкісні предмети побуту ХVII ст., колекція книг, присвячених знаменитому гасконцеві, афіші фільмів про трьох мушкетерів і навіть автограф справжнього д’Артаньяна.

Статуя д’Артаньяна та інші експонати музею
З 2012 року в містечку Люпіак кожного серпня відбувається фестиваль д’Артаньяна. Старовинними вуличками міста гуляють жителі в одязі XVII століття, а мушкетери влаштовують бої на шпагах і змагаються зі стрільби з мушкетів.
Також у Гасконі розроблений туристичний маршрут довжиною 163 км, що проходить слідами д’Артаньяна. Такі мандри допомагають не лише згадати знаменитого гасконця, історичного і літературного, а й пізнати гасконську душу з її незмінним життєлюбством, привітністю, щедрістю.

Пам’ятник Д’Артаньяну в місті Ош, неофіційній столиці Гасконі

Запись опубликована в рубрике МетодКомпот. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>