Найнезвичайніші бібліотеки світу

Сьогодні подорожуємо до Китаю, де побудовано футуристичну бібліотеку.

У китайському місті Тяньцзінь побудували дивовижну бібліотеку площею 33,7 тисячі квадратних метри. Вона стала визначною пам’яткою нового міського району Біньхай. Це не тільки освітній центр, а й соціальний простір.

Бібліотека спроектована голландською дизайнерською фірмою MVRDV у співпраці з Інститутом містобудування і дизайну міста Тяньцзінь (TUPDI). Побудували її за рекордний час, всього за три роки.

Бібліотека була зведена як частина кластера з п’яти культурних будівель в районі Біньхай, з’єднаних між собою скляним коридором. Дизайн бібліотеки зосереджений на величезній кулястій сфері, яку ще називають “око Біньхай”, розташованій позаду довідкового столу. Це гігантське ілюзорне око найкраще помітно, коли знаходишся ззовні будівлі.

Книжкові полиці розташовані по обидва боки сфери і одночасно виконують функції сходів і місць для сидіння. Хвилеподібні контури полиць йдуть високо вгору до самої стелі, що завдяки правильно розставлених підсвічувань, надає скляній конструкції будівлі виду вигнутих жалюзі. Хвилясті книжкові полиці є основним елементом інтер’єру і використовуються для створення сходів, сидінь, багатошарової стелі.
Бібліотечний фонд досягає 1,2 мільйона книг. На першому і другому поверхах розташовані читальні зали, в тому числі для дітей і літніх людей, і лаундж-зони. На середніх рівнях – вітальні кімнати для зустрічей, конференц-зали та офіси, а на верхніх – комп’ютерні та аудіо-кімнати. Є два патіо на даху. А в підземному приміщенні знаходиться сховище книг.

Незважаючи на те, що спочатку MVRDV передбачала відкрити доступ до верхніх книжкових полиць, через стислі терміни будівництва, клієнт вирішив спростити дизайн. Замість цього на недоступні верхні місця для книг були встановлені перфоровані алюмінієві пластини, що імітують книги.

Прибирання всієї бібліотеки здійснюється за допомогою тросів і рухомих будівельних лісів. І незважаючи на те, що верхні рівні будови знаходяться поза досяжністю, відвідувачі, здається, не особливо цим засмучені.


Бібліотека Тяньцзінь Біньхай є надзвичайно популярною серед гостей і місцевих жителів, які масово з’їжджаються сюди, щоб помилуватися фантастичним будівлею і інтер’єром, а також культурно провести час за читанням якогось оповідання чи роману.

Запись опубликована в рубрике МетодКомпот. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>