«Маус. Сповідь вцілілого». Арт Шпіґельман

Батько Арта Шпіґельмана – польський єврей. Думаю, жити в Польщі в 1939 році доволі невдачливо. Жити в Польщі у 1939 році і при цьому бути євреєм – вища точка невдачливості.

Владек Шпіґельман пройшов окупацію та табори. А його син допоміг нам зберегти ці історії в пам’яті людства.

Спочатку ти не розумієш як можна через комікс і, здавалося б, дитячі малюнки зрозуміти весь страх тих часів. Але насправді щоб зрозуміти та осмислити всі події Другої світової – вам потрібен лише здоровий глузд.

Коли читаєш про газові камери, ти не звертаєш уваги на намальованих персонажів. Ти звертаєш увагу на дійсність – сьогоднішню і тодішню.

Насправді це не та книга, яку можна прочитати за один раз. Я, наприклад, робила перерви у день чи два, а потім поверталася знову. Читати такі книги потрібно – ми не повинні забувати, що робили з євреями тоді, щоб це не повторилося знову. Тому, як на мене, цей комікс точно повинен бути в програмі пропонованих джерел для вивчення та висвітлення теми Голокосту в школі.

Прочитати комікс можна в нашій бібліотеці, за адресою: м. Миколаїв, вул. Велика Морська 92

 

 

Запись опубликована в рубрике Новини, ЧИТАЙмер. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>