Іллінецька астроблема. Мальовнича Україна

Іллінецька астроблема – це унікальний кратер, що утворився тут близько 400 млн років тому внаслідок зіткнення комети або астероїда з твердими породами, з яких складається Український кристалічний щит. Це космічне тіло, за припущеннями вчених, важило близько 40 млн тонн, а в діаметрі могло досягати 300 м.

Іллінецький кратер вважається одним з найдавніших на Землі і найстарішим в Європі. Первинний діаметр кратера становить 7 км, а глибина його сягала 800 м. Дослідження виявили в Іллінецькому кратері нетиповий для земних порід підвищений вміст кобальту, іридію і нікелю, а в 1974 році тут були знайдені алмази. Внаслідок їх пошуку і видобутку, на території кратера утворилася печера, доступна для відвідувань.

Знайдені в унікальній місцевості осколки метеорита дуже високо цінуються у всьому світі. Наприклад, уламок вагою в 3 кг, що зберігається в Вінницькому планетарії, оцінюють в 200 тисяч доларів. Будь-який турист, який відвідав Іллінецьку астроблему, може власноруч спробувати знайти свій шматочок стародавнього метеорита.

Запись опубликована в рубрике Мальовнича Україна. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>