МУЗЕЇ ЛІТЕРАТУРНИХ ГЕРОЇВ

Вільгельм Телль — легендарний герой Швейцарії та персонаж Шиллера

Для швейцарців влучний стрілець Вільгельм Телль — національний герой, в історичному існуванні якого до недавнього часу не було ніяких сумнівів. У світі ім’я Вільгельма Телля стало відомим саме завдяки п’єсі Шиллера. У цьому сенсі він дещо нагадує барона Мюнхгаузена, Д’Артаньяна, Дракулу — людей, чиї постаті надихнули письменників на створення яскравих літературних героїв, які затьмарили у пам’яті нащадків власні прототипи.

Швейцарська монета 5 франків з профілем Вільгельма Телля, 2015 р.

За швейцарською легендою, Вільгельм Телль в 1308 році підняв повстання проти іноземних загарбників — австрійців. Їх ставленик, намісник кантону Урі на прізвище Геслер, займався рейдерськими захопленнями чужих будинків і стад, залякуючи і вбиваючи всіх, хто посмів чинити опір. Він поставив на центральній площі столиці кантону палицю, надів на неї герцогський капелюх і звелів усім перехожим йому кланятися. А хто не поклониться, буде покараний. Мисливець Вільгельм Телль приїхав до містечка зі своїм сином Вальтером і, проходячи центральною площею, не виконав принизливий ритуал. Негайно його схопили стражники і доставили до Геслера. Той пригрозив стратити обох і зажадав, аби Телль влучив стрілою в яблуко, покладене на голову його сина, тоді їх звільнять. Телль був майстерним стрільцем. Він дістав дві стріли, вистрілив і потрапив точно в яблуко.
— А навіщо тобі друга стріла? — запитав намісник.
— Якби я влучив в сина, другою стрілою вбив би тебе, — відповів Телль. Розгніваний Геслер звелів запроторити зухвальця до в’язниці. Вільгельма Телля разом із вартою посадили в човен, щоб доставити у в’язницю, але тут піднялася буря. Телль врятувався. Згодом підстеріг Геслера на березі і вбив його. Після цього випадку жителі трьох кантонів — Урі, Швіца і Унтервальдена — в січні 1308 року підняли повстання і прогнали чужинців.

Хоча багато вчених вважають, що Вільгельма Телля взагалі не існувало, а все, пов’язане з його ім’ям — легенди, які існують в фольклорі й інших країн, швейцарці шанують його як символ свободи і незалежності.
У 1803-1804 роках великий німецький драматург Фрідріх Шиллер написав п’єсу «Вільгельм Телль», що стала його останнім творінням. Вона мала такий резонанс, що у 1829 році Джоаккіно Россіні створив на її основі оперу, яка з успіхом йде в усьому світі до нині. Завдяки п’єсі Шиллера міф про влучного і відважного арбалетника вийшов за межі країни і став частиною культурної спадщини всього світу.
Антон Граф. Фрідріх Шиллер. 1790

Музей, присвячений Вільгельму Теллю, розташований в кантоні Урі в його «рідному» селі Бюрглен. Музей було відкрито в 1966 році.
Музей Вільгельма Телля

Біля входу — гіпсові голови людей, яких швейцарці вважають послідовниками Телля. Це Ернесто Че Гевара, Жанна д’Арк, Джуліан Ассанж, Махатма Ганді, Нельсон Мандела, Гай Фокс, Сімон Болівар, Джузеппе Гарібальді, Наполеон Бонапарт.
Основу експозиції складають книги (включаючи перші видання драми Фрідріха Шиллера «Вільгельм Телль»), картини і статуї, що зображують прославленого стрільця.
У центрі стелажа — зменшена копія пам’ятника Теллю в Альтдорфі (столиці кантону Урі)

А на чільному місці розміщені точні копії середньовічних арбалетів, якими міг користуватися Телль.
Музей, присвячений Вільгельму Теллю, не можна вважати суто «музеєм літературного героя».

Запись опубликована в рубрике МетодКомпот. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>