Дмитро Лопушанський

Дмитро Лопушанський — студент факультету прикладних наук Українського Католицького Університету. Ще навчаючись у Львівській спеціалізованій загальноосвітній школі №8, здобув золоту медаль на міжнародній конференції молодих вчених ICYS-2019, яка проходила в місті Куала-Лумпур у Малайзії, випередивши 170 учасників з 32 країн світу.
Дмитро представив міжнародній науковій спільноті “Мультифункціональний пристрій для незрячих HelpyEyes”, створений, щоб допомогти людям з вадами зору краще орієнтуватися у просторі. Його пристрій має вигляд кишенькового ліхтарика, може визначати колір, виміряти рівень освітленості та попередити людину про перешкоду в радіусі одного метра.

Хлопець вважає свій проєкт соціальним. У 2020 році він отримав патент на свій винахід. Зараз працює над налагодженням його випуску в Україні.

Втім, це не перша розробка юного винахідника. Ще в початковій школі у Дмитра було багато захоплень: плавання, шахи, секція робототехніки. У середній школі він був активним учасником олімпіад із точних наук, а також німецької та англійської мови. Дев’ятикласником зацікавився програмуванням, разом із другом запустив чат-бот для Telegram під назвою NewsKit, який аналізує свіжі публікації із 50-ти новинних сайтів чотирма мовами й на основі спеціального алгоритму формує для кожного користувача персоналізовану добірку новинних статей, яку надсилає в зручний час. Хлопець продовжує працювати над NewsKit, вже має досвід роботи в таких компаніях, як “IT Arena” і “Severenity”.
Але, за словами юного винахідника, йому до вподоби ставити перед собою нові виклики та займатись тими речами, які будуть його розвивати. Він мріє бути корисними і потрібними людям. Одним з таких викликів і був проєкт, на реалізацію якого його надихнула директорка ГО «Українська спілка людей з інвалідністю». Вона порадила Дмитрові кілька ідей і познайомила з людьми з вадами зору, з якими вони згодом тестували пристрій.
Наука — не єдине захоплення юного винахідника. Дмитро також полюбляє подорожувати, вже відвідав Германію, Туреччину, Польщу, Об’єднані Арабські Емірати, Сінгапур тощо. Хлопець публікує світлини з різних міст на своїх сторінках в Instagram та Facebook, веде YouTube-канал, де розповідає про своє студентське життя та наукові розробки.

За словами Дмитра Лопушанського, у майбутньому він бачить себе в Україні. Для нього дуже важливо не тільки здобувати знання, але й бути поряд з рідними, які підтримують і надихають.

Запись опубликована в рубрике Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>