Ілля Літкін

Ілля Літкін навчався в Запорізькому технічному ліцеї, займався в гуртку фізики Малої академії наук обласного Центру науково-технічної творчості учнівської молоді “Грані”. Здібний юнак розробив автоматизовану систему пошуку дефектів та кількісної оцінки ступеня непошкодженості поверхонь, тобто програму, що знаходить тріщини на мікро- та макрорівнях. За свій винахід Ілля отримав бронзову медаль, можливість стажуватися в одному з найкращих дослідних центрів планети – Аргонській національній лабораторії у США та право взяти участь в Міжнародній конференції молодих учених “ICYS-2013”.
Ще семикласником Ілля зацікавився комп’ютерним програмуванням, зокрема програмою машинного зору. Поштовхом до роботи з тріщинами, за його словами, стала інформація на форумі програмістів: замовлення від Житомирського технічного університету на розробку програми, яка могла б аналізувати тріщини. Він взявся за цю роботу та згодом дійшов до універсальної програми, яку сміливо можна застосовувати в різноманітних напрямках: у географії, археології, геофізиці, промисловості, навіть у астрономії для вивчення поверхні астероїдів, різних планет. Наприклад, за допомогою його програми, використовуючи фотографії планет, можна автоматично аналізувати їх поверхні, виявляти і визначати кількість тріщин, їх розміри, а також будувати графік розподілу мікро- та макродефектів. Програма юного українського винахідника в декілька разів збільшує швидкість опрацювання даних щодо макроповерхонь: планет, дна висохлих озер і морів, пластів копалин, пошкоджених споруд тощо.
Ілля Літкін представив свою розробку на ХХ Міжнародній конференції молодих учених “ICYS–2013”, яка проходила в Індонезії на острові Балі. “ICYS” – це індивідуальні змагання з фізики, математики, інформатики та екології для учнів 14-18 років. Учасниками тогорічного конкурсу загалом були двісті дітей з 23 країн світу. Розробка Іллі справила справжній фурор: українським проєктом “Детектор тріщин” зацікавилися члени журі “ICYS-2013” з Кореї, Тайваню, Сербії. Але винахід талановитого школяра був впроваджений на батьківщині. Згодом автоматизовану систему пошуку дефектів та кількісної оцінки ступеня непошкодженості поверхонь придбав Житомирський державний технологічний університет та використовує її для розв’язування конкретних завдань на житомирських кам’яних кар’єрах.

Ілля Літкін теж пов’язав своє життя з Україною: після закінчення вишу він працює у сфері комп’ютерного програмування.

Запись опубликована в рубрике Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>