Доктор Фауст: астролог, лікар, чорнокнижник і літературний герой. Частина 2

Найстаріше зображення доктора Фауста. Музей Фауста, Кніттлінген

МУЗЕЇ ЛІТЕРАТУРНИХ ГЕРОЇВ

Отже, Фауст перетворився в героя незліченних народних легенд і балаганних вистав. Зрозуміло, настільки цікава історія не могла залишитись поза увагою безлічі письменників. Першим був невідомий автор «Історії про доктора Йоганна Фауста, знаменитого чарівника і чорнокнижника», надрукованої в 1587 році книговидавцем Шпісом. У книзі вперше прозвучала основна ідея фаустівської легенди – жага пізнання, для задоволення якої вчений готовий пожертвувати своєю душею, зректися Бога і віддатися дияволу. Сатана приставив до нього нечистого духа на ім’я Мефістофель, який повинен був протягом 24 років виконувати всі бажання вченого і відповідати на його запитання. Після закінчення цього терміну душа Фауста ставала власністю диявола.
Михайло Врубель «Політ Фауста і Мефістофеля»
«Історія про доктора Йоганна Фауста» стала справжнім бестселером і продавалася по всій Європі. Французькою її переказав історик і богослов П’єр Кайє, який ввів в історію античну красуню Олену, котра фігурує потім й у Гете. Англійський драматург Кристофер Марло написав п’єсу за мотивами «Історії про доктора Йоганна Фауста». Але справді безсмертним ім’я Фауста зробив, звичайно, Гете, створивши твір про нескінченні блукання людського духу в пошуках істини. Крім нього, до цієї теми зверталися Пушкін, Гейне, Тургенєв, Луначарський, Булгаков, Генріх і Томас Манни, фантасти Роджер Желязни і Роберт Шеклі. У музиці – Берліоз, Вагнер, Бетховен, Шуман, Гуно, Ліст, Прокоф’єв, Шнітке та інші. Знято більше 15-ти фільмів. У XXI столітті доктор Фауст став навіть героєм коміксів і комп’ютерних ігор, отож, популярність цього образу з часом не тьмяніє.
Фауст – герой коміксу. Музей Фауста, Кніттлінген
Тож не дивно, що за право називатися батьківщиною Фауста сперечалися кілька міст: Кніттлінген, Гельмштедт, Зіммерн, Зальцведель. Переміг перший, і тепер саме там, у старій Ратуші, розмістився музей Фауста.
Експозиція на першому поверсі розповідає про історичну особу Фауста, а також про епоху його життя – Ренесанс. Напевно, найцікавіший експонат тут – алхімічна шафа в формі зірки, знайдена в XIX столітті в сараї поруч із будинком Фауста, закопана в землю і обмазана для збереження жиром і смолою. Вона зроблена з горіхового дерева зі вставками: земля, вогонь, вода, повітря, ртуть, сіль. Тут же зберігається шматок пергаменту з магічною формулою, знайдений під дверима однієї з кімнат.
Справжня алхімічна шафа
Також тут можна дізнатися, на які легенди надихнув Фауст людей у XVI столітті, як інтерпретували його історію письменники і поети.
«Майстер і Маргарита» в Музеї Фауста, Кніттлінген
Розповідь про персонажа продовжуються і на другому поверсі: гумористичні адаптації в сатирі, карикатури, комікси, відображення історії Фауста в театрі, кіно, балеті і музиці – все це ефектно представлене в найбільшому з трьох виставкових залів.
Ляльки-маріонетки з вистави про Фауста. Музей Фауста, Кніттлінген
Одну з вітрин займають зроблені німецьким інженером Отто Кремером фігурки театру тіней, які в 1920-х «грали» у постановці знаменитої п’єси Гете.
Фігурки театру тіней
Неподалік від музею, в будівлі старовинної Латинської школи, знаходиться архів Фауста. В архіві і музеї постійно проходять різні заходи, присвячені знаменитому чорнокнижнику.

Запись опубликована в рубрике МетодКомпот. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>