Ольга Харасахал

Маріупольчанка Ольга Харасахал — призерка Міжнародного конкурсу наукових проєктів Intel ISEF 2019, переможниця престижних міжнародних наукових конкурсів у США, Бразилії та Сінгапурі, отримала нагороди та міжнародне визнання за розробку методу ранньої діагностики раку.

Ольга присвятила свою наукову роботу меланомі — раку шкіри, адже меланома — одна з найбільш агресивних пухлин, яка складно піддається лікуванню. Метод, який запропонувала юна дослідниця, дозволяє не тільки діагностувати цей процес на ранніх стадіях, але й контролювати хід лікування цієї страшної хвороби й підбирати індивідуально медпрепарати для кожного пацієнта. Ольга стверджує, що відчуває особисту відповідальність за те, щоб в Україні була якісна і доступна діагностика пухлин. Вона вважає, що справжній спеціаліст, насамперед, — патріот, людина, яка відчуває себе частиною держави та має відповідальність за свою справу. Ольга і сама є такою людиною.

Свою активну життєву позицію дівчина виявила ще у дитинстві. Їй було 14, коли у 2014 році почалися військові дії на Донбасі. Разом з іншими підлітками, вона, учениця Технічного ліцею, пішла волонтером до Маріупольського онкологічного диспансеру. Ольга завжди мріяла бути лікарем-онкологом, адже її мама — лікар-цитолог, працює у лабораторії онкодиспансеру. Дивно, але вона зізнається, що у 13 років мала канцерофобію — страх раку, та коли почала працювати з цією темою, зрозуміла, що рак — не вирок, а виклик. Тому, коли головний лікар та один із хірургів онкодиспансеру захотіли запустити іноземний метод діагностики виявлення раку, який був досить функціональним, але дуже дорогим, Ольга запропонувала провести власне наукове дослідження в цьому напрямі. Її ідеї підтримали, але виявилося, що для цього було потрібно обладнання, якого на той момент ще не існувало, прийшлося розробити його самостійно.

Зараз вона має патент на це обладнання та пишається тим, що його впровадження робить аналізи більш дешевими та доступними для пацієнтів. Але, коли Ольга розповідає про свої розробки, вона ніколи не каже: “Я”, завжди тільки: “Ми”. Науковий керівник й досі залишається авторитетом і наставником для неї, адже вона дуже вдячна всім, хто повірив у неї та допоміг втілити свої ідеї у життя. Її технологія вже працює в онкодиспансері Маріуполя та після підтвердження міжнародними стандартами може бути впроваджена до клінічного використання.

Ольга Харасахал хоче допомагати хворим стати здоровими й сподівається, що за підтримки співвітчизників у неї все вийде. Й хоча після своєї першої перемоги у США вона отримала безліч пропозицій навчання і роботи за кордоном, Ольга вирішила не покидати рідну Україну. Зараз вона навчається у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця та залишається вірною своєму життєвому кредо: “Кожен має знати, що він може зробити, що він має зробити і що він хоче робити”.

 

Запись опубликована в рубрике Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>