Вікторія Панченко

Вікторія Панченко, учениця 10 класу Новокаховської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, отримала бронзову нагороду на міжнародному конкурсі Genius Olympiad-2021, у якому брали участь 5266 учасників з 85 країн світу.
Її проєкт “Наплавне біоплато понтонного типу” направлений на екологічне оздоровлення річок та очищення їх від різних синтетичних речовин: сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів, а також важких металів: цинку, міді й ртуті. Вікторія пропонує встановити на мілинах у воді спеціальні конструкції, що являють собою каркас (металеву сітку) і висаджений у цю сітку рогіз, так зване біоплато. У своїй розробці дівчина використовує властивості очерету й рогозу не накопичувати шкідливі речовини, а розкладати їх на прості елементи та вживати для власного живлення й росту. Її винахід допоможе очистити річки природним способом без механічного втручання в екосистему.
Робота над цим проєктом, за словами дівчини, тривала три роки. Спершу ідею використовувати очерет та рогіз для очищення річок запропонувала старша сестра Вікторії Вероніка, коли вчилася у школі. Вона навіть представляла свій проєкт кілька років тому на IV етапі Всеукраїнської олімпіади з екології, але на той час вже закінчувала навчання у школі. За словами Вікторії, в основу свого проєкту вона поклала розробки своєї сестри, а реалізувати його вдалося лише за підтримки усієї родини та наукового консультанта – Юрія Івановича Ващенко, колишнього начальника управління Головного Каховського магістрального каналу, адже практична частина проєкту була досить складної у реалізації. Так, щоб з’ясувати чи зможе рогіз рости без ґрунту, дослідження спочатку проводили у міському парку, біля річки: викопували рогіз, закріплювали його на примітне місце камінцями так, щоб коріння не торкалося ґрунту, й спостерігали, чи він виживе. Потім цей рогіз висаджувати на дріт, на сітку. Інша частина експерименту взагалі проводилася за 80 кілометрів від міста, куди треба було відвезти біоплато.
Вікторія Панченко — дівчина талановита та багатогранна: вона неодноразово перемагала на олімпіадах (французька, біологія, географія та українська мова) та посідала призові місця; закінчила на відмінно музичну школу (клас фортепіано) та школу мистецтв із хореографії й продовжує танцювати.
Після закінчення школи Вікторія планує вступати в Національний університет біоресурсів і природокористування України.

Запись опубликована в рубрике Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>