ІГОР ШИБКА

Ігор Шибка – юний науковець з Дніпра, переможець та призер міжнародних та всеукраїнських конкурсів: національної премії «Диво-дитина» 2016 року, конкурсу STEAM-House Міністерства освіти України 2018 року, міжнародніх конкурсів винаходів та інновацій INTARG-2020 та ICAN 2020. Його захоплення – електроніка, програмування, ракетобудування, космос та розробка пристроїв з дистанційним керуванням.

Ігор зацікавився радіоелектронікою ще у шестирічному віці, і це недивно, адже його батьки більше 30 років працюють на станції юних техніків Дніпра. Тато хлопця за фахом – інженер-електронік, мама керує астроклубом «Прямуй за Сонцем!». Саме вони передали любов до своєї справи дітям: старші брат і сестра Ігоря також пов’язали долі з радіоелектронікою та машинобудуванням. Тож перші кроки у винахідництві хлопець зробив під керівництвом своєї мами, та з 11 років став наймолодшим вихованцем Дніпровського відділення Малої Академії Наук, й у 15 – переможцем конкурсу STEAM-House Міністерства освіти України зі своґм електронним комплексом для незрячих.

За словами хлопця, який разом із батьками та друзями вже 4 роки займається волонтерством, на створення такого помічника його надихнули бійці АТО, які в результаті поранень втратили зір. Собівартість конструкції дніпровського школяра – 250 гривень, що значно дешевше за схожої розробки для слабозорих людей, яка є в ізраїльській компанії.

На міжнародному конкурсі винаходів та інновацій «INTARG-2020», який проводився у Польші,  Ігор презентував колаборативного робота, або так званого «кобота». Це автономна система для керування, яку можна використовувати у виробництві як помічника людини. Основна ідея  винаходу – дати роботозабезпечення людям з інвалідністю, щоб вони могли дистанційно керувати будь-якими механізмами. А ще його можна використовувати на шкідливих виробництвах, приміром, уранових. Система дає змогу працівникам керувати станками з офісу, та не наражати своє здоров’я. З цим винаходом хлопець увійшов у трійку переможців  конкурсу.

Наступна перемога юного науковця – «золото» на Міжнародному конкурсі інноваційних винаходів ICAN 2020, де він представив систему, яка дозволяє «оживляти» різні механізми та дистанційно управляти ними. За словами Ігоря, його систему можна встановлювати на будь-яке обладнання, що має електроніку, механізми або двигуни, а далі – контролювати з будь-якої точки світу, для чого знадобиться тільки комп’ютер та інтернет.

Але захоплення юного винахідника не обмежуються тільки електронікою. Хлопець цікавиться дизайном й знаходить час для занять різними видами спорту: вільною боротьбою, баскетболом та має перший розряд з авіамоделювання.

А ось своє майбутнє Ігор Шибка хоче пов’язати з космосом, його цікавлять системи керування космічними апаратами, й він крок за кроком прямує за своєю мрією. Зараз юнак навчається на фізико-технічному факультеті Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара та продовжує займатися науковою діяльністю. Його проєкт – мультипроцесна комбінована система телемеханіки – став переможцем конкурсу, що проводився Університетом, у номінації «Інноваційний прорив року».

Запись опубликована в рубрике Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>