Селфі «Молоді генії України». Марія Музичук

Українка Марія Музичук Стала 15-й чемпіонкою світу з шахів.

22-Тріумф річної спортсменки зі Стрия Львівської області став для шахових фахівців якщо не сенсацією, то великою несподіванкою. На світову першість Марія їхала, перебуваючи на 12-му місці в рейтингу ФІДЕ.

 

Марія Музичук до нинішнього мундіалю була чемпіонкою командних чемпіонатів світу та Європи. В особистому заліку вона двічі (2012 і 2013 років) вигравала чемпіонат України, проте на торішньому внутрішній першості у Львові стала лише четвертою.

Світова першість-2015 складалася для Марії непросто з самого початку. Маючи виграшну позицію, вона програла в цейтноті стартову партію відверто слабкою канадці китайського походження Юанлінь Юан. Граючи другу партію білими, Музичук спочатку хвилювалася, але все ж змогла виграти спочатку її, а потім і тай-брейк.

Дуже складною виявилася і зустріч 1/16 фіналу проти польки Моніки Сочко. Сильнішу суперницю також визначали на тай-брейку.

В 1/8 фіналу Марія зустрілася з чемпіонкою світу-2004 Антоанета Стефанова з Болгарії, яка на попередній стадії перемогла іншу українку, Інну Гапоненко.

Першу партію чорними Музичук виграла, завдавши суперниці контрудар після непереконливого дебюту і остаточно захопивши перевагу в затяжному закінчення. Відстояти здобуте білими виявилося справою техніки. Зробивши нічию з позиції сили, Музичук вийшла до чвертьфіналу.

До фіналу Марію Музичук готувала сестра Анна.

Марія – третя чемпіонка в українській історії. Першою, виступаючи за СРСР, в 1953 році стала Людмила Руденко з Лубен Полтавської області.

 

Запись опубликована в рубрике Новини, Селфі "Молоді генії України". Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>